Καλωσήρθατε στο blog e-kagouras

Το παρόν blog αποτελεί μια εργασία φοιτητών του τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η εργασία προορίζεται για το μάθημα Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Στόχος του blog είναι η ενημέρωση αλλά κυρίως η διασκέδαση όλων αυτών για τους οποίους το αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μέσο μετακίνησης.Καλές καγκουριές σε όλους και πάντα να οδηγείτε με προσοχή και φορώντας ζώνη ασφαλείας!!

Αναζήτηση Κατηγοριών :

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007

Ο νέος ΚΟΚ...για να ενημερωνόμαστε και λίγο!

Από τον Ιούνιο του 2007 ισχύει ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς. Πόσο καλά γνωρίζετε τον νέο ΚΟΚ όμως? Ας δούμε μερικά απ΄τα πιο σημαντικά σημεία του.
Υψηλές ποινές για επικίνδυνες παραβάσεις
Με βάση το νέο ΚΟΚ θεσπίζονται πολύ υψηλές ποινές για εκείνες τις παραβάσεις που αποδεδειγμένα οδηγούν στην πρόκληση θανατηφόρων ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών ενώ παράλληλα μειώνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις που δεν θίγουν την οδική ασφάλεια.

Οι υψηλότερες ποινές αφορούν παραβάσεις για

  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Παραβίαση στοπ και ερυθρού σηματοδότη
  • Διενέργεια αυτοσχέδιων αγώνων και
  • Παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης
Point System του νέου ΚΟΚ
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (0,25 - 0,40): 250 ευρώ και 5 βαθμοί
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ από 0,40 - 0,60: 700 ευρώ και 9 βαθμοί
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ πάνω από 0,60: Αυτόφωρο και 1.200 ευρώ
  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 700 ευρώ και 9 βαθμοί
  • Παραβίαση Στοπ και παραχώρησης προτεραιότητας: 700 ευρώ και 9 βαθμοί
  • Οδήγηση για εντυπωσιασμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων: 700 ευρώ και 9 βαθμοί
  • Παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων: 700 ευρώ και 9 βαθμοί
  • Αναστροφή κίνησης ή οπισθοπορεία σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα: 700 ευρώ και 9 βαθμοί
  • Στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ: 150 ευρώ και 9 βαθμοί
Πρόστιμα του νέου ΚΟΚ

-Μη χρήση ζωνών ασφαλείας από οδηγούς και επιβάτες, πρόστιμο 350 αντί 166 ευρώ και ταυτόχρονη αφαίρεση της άδειας οδηγού για διάστημα 10 ημερών.

-Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ανοικτή ακρόαση, ή άλλων ηχητικών συσκευών, φορητού ραδιοφώνου κλπ, πρόστιμο 100 αντί 65,50 ευρώ και παράλληλη αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα 30 ημερών.

- Το πρόστιμο για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας άνω των 30 χιλιομέτρων από τα 166 ευρώ ορίζεται στα 350, παράλληλα όμως αυξάνεται και το όριο ταχύτητας το οποίο για τους αυτοκινητόδρομους ορίζεται στα 130 χιλιόμετρα.

- Πολύ πιο ακριβά θα πληρώνουν σύντομα οι οδηγοί τα παραπάνω ποτηράκια αλκοόλ. Συγκεκριμένα για οδηγούς που συλλαμβάνονται να έχουν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ από 0,40 εως 0,60mg/l το πρόστιμο από τα 334 ευρώ φτάνει πλέον στα 700 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα το ελεγχόμενου οδηγού ο οποίος συλλαμβάνεται υπότροπος στην παράβαση το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 1.200 ευρώ.

- Η παραβίαση του STOP, η παραχώρηση προτεραιότητας, η παραβίαση του κόκκινου και των σιδηροδρομικών διαβάσεων θα τιμωρούνται από τον νέο κώδικα με πρόστιμο 700 ευρώ.

-Κίνηση σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, πρόστιμο 200 ευρώ.

- Αυξάνονται και τα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση, που θεωρείται άλλωστε από τους σημαντικότερους παράγοντες επιβάρυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 20 ευρώ για περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης έως και 80 ευρώ για τις περιπτώσεις όπου απαγορεύεται η στάθμευση όπως είναι οι διαβάσεις πεζών. Δραστικά μέτρα λαμβάνονται για όσους σταθμεύουν σε χώρους για ΑΜΕΑ ή μπροστά από ειδικές ράμπες διευκόλυνσης της κίνησης των ΑΜΕΑ, παράβαση που «κοστίζει» στον οδηγό από 150 έως 200 ευρώ, έναντι 61,5 ευρώ που ισχύει σήμερα.

-Πρόστιμο 2000 ευρώ καθώς και απώλεια της άδειας κυκλοφορίας αλλά και του διπλώματος για 60 ημέρες για όσους έχουν στο αυτοκίνητό τους αντι-ραντάρ.

-Με την απώλεια του διπλώματός τους θα τιμωρούνται οι οδηγοί που επαναλαμβάνουν συχνά παραβάσεις επικίνδυνης οδήγησης καθώς οι βαθμοί ποινής στο νέο point system για αρκετά παραπτώματα έχουν τριπλασιαστεί και είναι πλέον πολύ εύκολο κάποιος ατίθασος οδηγός να αγγίξει το επικίνδυνο όριο των 25 πόντων.

Ωστόσο στο νέο ΚΟΚ υπάρχουν και κάποια στοιχεία που έχουν μείνει από το παρελθόν. Έτσι λοιπόν σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα όχημα να κινείται χωρίς οδηγό επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ στον ιδιοκτήτη και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες. Τα ζωήλατα οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα φρένων αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ. Επίσης το τελευταίο ζώο ενός κοπαδιού θα πρέπει να διαθέτει φως στο πίσω μέρος του.

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο τον νέο ΚΟΚ από το site του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

malista